Sunday, July 12, 2009

KELEBEK KANATLARI

Radikal gazetesi '' Baharını bizimle paylaş'' sloganı ile bir dijital fotoğraf yarışması düzenledi. Binlerce güzel kare yüklendi yarışma sayfasına. İçim umut doldu çünkü güzel kare yakalayabilmek, güzel yürek taşımayı gerektirir. Çieçeklerin, böceklerin uyanışını karşılayacak binlerce yürek var hala.

'' Kelebeklerin sohbeti'' ( Merve Çirişoğlu ) benim favori fotoğraflarımdan biri. Merve'nin kelebeklerine bakıyorum. Yüzümde buruk bir tebessüm oluşuyor. Sohbet etmek bol vakti gerektirir. Kaç sohbet sığar bu iki kelebeğin ömrüne? Papatya dışında kaç çiçeğe konuk olabilirler? Kanatlarındaki zerafeti kaç göze fark ettirebilirler? Ve miadları tamamlandığında kalan ne olur onlardan geriye? (Tüm bu soruların cevabı Kelebek Kanatları sergisinde gizlidir.)

Miadını doldurmuş rengarenk binlerce kelebeği bir arada düşünün. Bu kelebeklerin misyonu miadlarını doldurdukları an başlıyor. Çikolata renkli ellerin mahareti ile kelebek kanatlarının himmeti birleşiyor. Ve ortaya kanatların el ele verdiği muhteşem motifler çıkıyor. Kaç sohbete eşlik eder bu motifler? Kaç gözü hayran bırakırlar kendilerine? Ve himmetleri ile kaç yüzün yere bakmasına neden olurlar?



'' Kelebek Kanatları'' sergisindeydim bugün. Miadlarını benimkinden uzun kılmış binlerce Orta Afrika Cumhuriyet'i kelebeğine imrenerek baktım. Kısacık anlarına neler sığdğrabilmişlerdi onlar. Miadımızın uzunluk kısalığında değildir sır. Sır himmetimizdedir. Bir kelebek kanadı himmetinin gerisinde kalmak yüreklere ateş düşürmeldir.

Tabloların satışından elde edilen gelir ile Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bir okul açılacak. Ve kelebekler hepimizin içindeki ateşi alevlendirmeye devam edecek.

***
Afrika'da tropikal iklimde binlerce kelebek türü var. Ömürleri 2-3 gün arasında değişen kelebekler, Orta Afrika halkının ilgi odağı. Benzer desenler, kompozisyon oluşturabilecek kanatlar birleştiriliyor. Hayata veda eden kelebeklerin kanatlarından oluşan özel tablolar, Orta Afika Cumhuriyeti halkına yeni bir hayat kaynağı oluyor.


3 comments:

ebru said...

kardeş bayılıyorum yaklaşımlarına ya.
''kaç sohbet sığar kelebeğin ömrüne?''
yaşam bize verilen büyük bir nimet. insan kelebeklere bakınca bunu daha da iyi anlıyor.
kimbilir kaçıncı gün eksildi ömrümüzen, değerini bilmek gerekir, en hayırlı şekilde doldurmak gerekir, ona buna takılıp heba etmemek, rıza dairesinde olmak...

ebru said...

pembe deniz, mavi deniz olmuş, iyide olmuşş.
sen ne yaparsan güzel olur zaten.
çok çok sevindim, anlatamam, özlemişim bu sayfaların farklı içtenliğini.
buranın aktif hale geçişi bi devrin kapanışı diğer devrin açılışı sankii.
bir daha uzaklaştırmasın Allah.

pembedeniz said...

Merve resmi için link gönderdiğinden beri bu soruyu düşünüyorum. O iki kelebek gerçekten paylaşmaya yetecek kadar ne öğrendi hayata dair?
Biz bunc ayılı nasıl tükettik? Ne kattık birbirimize, kendimize?
Afrika kelebeklerini düşününce, neden yüzüm hep yerde?