Friday, August 04, 2006

ANNEANNEM'E



Iste menekse bu resimde gordugunuz cicektir.Sakin kimse itiraz etmesin yazdigima!
Afrika meneksesi tahtini kurup tum cickeciklerin vitrinlerini susledi diye ya da hercai menekse tum bahce ve parklari istila etti diye kir meneksesinin ugradigi haksizlik devam mi edecek sandiniz siz?
Menekselerin ozudur kir meneksesi,hala itiraziniz devam ediyorsa soyleyin bakalim hercaiden ya da afrika meneksesinden aldiginiz hangi koku mest ediyor sizi.Dusunun bir an turkude bile 'menekse kokulu yarim'diyor,oysa siz turkudeki yarin kokusundan habersizsiniz,kir meneksesini tanimadiginiz onun yerine baska menekseleri tahta oturttugunuz icin menekse kokusundan mahrumsunuz.Eger kirlarda menekse arayisina cikmazsaniz omrunuzun sonuna kadar bu turkudeki yarin kokusunu ve yarinizin menekse kokmasi aslinda neyin ifadesidir anlayamayacaksiniz.
Kir meneksesi cok mutevazidir,o herkesin gorebilecegi yerlere uzatmaz basini,en cok cali diplerini sever.Tum menekselerin ozudur ve menekse esansi sadece ondan yapilir ama digerleri gibi gururlanmaz,var olmak icin nazlanmaz,sadece saksi topraginda bitmez,ruzgar esse de surdurebilir yasamini.Bulut ne yagdiririsa yagdirisin itiraz etmez,soldurmaz ciceklerini hemen az olunca suyu ya da curutmez yapraklarini comert davrandi diye bulut.
Kir meneksesi herkes tarafindan gorulmek istemez,yeri ondan cali diplerindedir.Tahtina baskalarinin kurulmus olmasina hatta menekse deyince hic akillara gelmemesine ragmen vazgecmez kuytu koselerden.Cunku o sadece derinliklere bakmayi bilen,kirlari seven,minnacik ciceklerde ne buyuler gizli oldugunu bilenlerle bulusmak ister.
...Ve siz bu yazidan sonra bulusmak isterseniz onunla saydigim ozellikleri barindirabilmelisiniz icinizde.Yoksa menekse kokmaz hicbirzaman yariniz...
KIR MENEKSESI'NE,
Inan bana anlatmaya calistim seni,herkese taht onun hakkidir dedim.O'nu bilmiyorsunuz cunku o bilinmek istemiyor,onu gormek her babayigidin harci degil dedim.Hic nazlanmaz dedim
gosterissiz ve minnaciktir ama ne buyuler gizlidir onda dedim.O'nu bilmezsseniz yariniz menekse kokmaz hic dedim.Kisacasi menekselerin ozu Odur dedim.
Ama diyemediklerim de oldu,anlasilmamaktan korktum...Sen anlarsin biliyorum.Kir meneksesi anneannemin beni yanina cagirisidir demek istedim,'gelmiyor musun acti menekseler, bak gecmek uzere' deyisidir demek istedim.Menekseli dondurmayi anlatmak istedim ama gulerler diye dusundum.Oysa kuzenimin hamileliginde as erdigi tek seydi menekseli dondurma.
Meneksenin sekeri bile var demek istedim.
Menekse benim icin cocuklugumdur,anneannemdir, huzurdur, mutluluktur demek istedim.Her menekseyi ozleyisim aslinda ANNEANNEMI ozleyisimdir demek istedim ama diyemedim...Oyle cok ozledim ki seni, ve sen bize biz sana hasret,
oylece gittin otelere...Ama biliyorum gecici ayrilik bizimkisi...

6 comments:

Anonymous said...

sağol dostum,bana menekşeyi tanıttığın için.Düşünüyorum da "Ben hiç menekşe gördüm mü?" diye.Sanırım görmedim ve koklamadım.Kırlara ilk çıktığımda arayacağım onu.Ama menekşe hayatı yaşayanlar gördüm ve imrendim onlara.Günümüzde soyları tükenmeye yüz tutuyor sanki.Anneannene rahmet gönderiyorum.Menekşe ruhunu içimizde yaşatma dileklerimle...

pembedeniz said...

Yasasin yazi amacina ulasti demek ki,eminim kir meneksesi cok mutlu olmustur,onu anlayabilecek ruha sahip olanlarin hala var oldugunu gordugu icin.
Etrafimizdaki herkesin ruhuna biraz menekse ruhu serpistirebilmek duasi ile...

nizamettin said...

sevgili pembedeniz. bilmiyorum ama bana göre yazılarının hepsini peşpeşe okuduğumuz zaman ortaya çıkan arayış bu yazında da kendini göstermiş. pembe ile başladığın arayışına ayçiçekleri, elif, tavşan, zeynep ve şimdi de menekşeler yardımıyla devam ediyorsun. bence yazdıklarının temelinde bu başlıklardan çok kendini ifade etme ve arayışımızın farkına varmanın verdiği heyecan var.
yazılarının devamını bekliyoruz ben ve tüm menekşeler...

passive said...

asıl özlediğin menekşe ya da anneanne değil asıl özlediğin çocukluğun , orda kalmış olan sen ya da
çocukken senin gözlerinden bakan ı özledin sen
çünkü özlemek öz kökünden gelir yani kendini o gözlerde görebildiğinden beri özler durur insan...ve başkalarının gözlerinde de hep o öz ü arar..
bir umut
bir umut
bir umut
hep
:)

pembedeniz said...

Hep o özdekini aradıgımdan mı yani yıllardır süren özlemlerim :).Özlemeyi öyle iyi ögrendim ki ben...
Ama ayrılıkların da sonu varmıs,öyle diyor sarkı.
Öz olana kavusmak dılegi ile...

pembedeniz said...

Çok özledim iste gene senii:(