Thursday, August 31, 2006

TAC HAK EDENDE KALIR SONUNDA...

Kimse bildiklerinden cok emin olmasin, her an hersey degisebilir.Sakin bilimsel gercekler var degismeyen de demeyin, bilim kanita dayandirildigi halde yanilabilir.Yeni veriler eskileri yalanlayabilir.Yillarca tum dunaynin hemfikir oldugu konular bile yenileriyle degismek zorunda kalir.Bugun ovdugumuzu yarin yerebiliriz.Bugun bas taci ettigimizi yarin ayaklar altinda cigneyebiliriz.
Ilk kesfedildigimizde goklere cikariliriz, unvanlarla taclanir varligimiz.Hic degismeyecegini sandigimiz bir konuma oturdulduk saniriz.Zaman ilerleyip de kesifler gizemimizi tumden yok edince, baslarimizdaki taclar oynamaya baslar.Bize basta verilen unvanlar sorgulanir, binbir yeni kriter cikarilir unavan hakki icin...
Magellan beklentisinde olan biz degilizdir, kesif beklentisi icinde olan Magellandir.Biz hep oldugumuz gibiyizdir ama kefsin heyecanindan olsa gerek fazlaca mana yuklenir varligimiza...
Yeni kesifler bulununca da kiysalamalarimiz baslar, unvan ve statulerimiz yenilerin varligiyla masaya yatirilir bir kez daha.Ve verdikleri gibi geri aliverirler elimizden unavanimizi.
Biz ayni yerde ayni yurekle dururuz gene, belki simdi daha buruk daha kirgin.Ama kim bilir bizden alinan unvanlara, yeni baslara konan taclara yanacak belki birileri yillar sonra.Tac onun hakkiydi aslinda diyecek birileri, yapilan haksizlik acitacak yureklerini ama bu bizde hicbirseyi degistirmeyecktir.Cunku biz elimizde kalanlarla yenilemis olacagiz zaten kendimizi.
75 yildir tum ders kitaplari, tum ansiklopediler PLUTON gezegendir diye yazdi.Tum beyinlere islendi onun gezegen oldugu.Sonra yeni kesfedilen bir gokcismiyle gezegen olmanin kriterleri belirledi yeniden.Kucuklugu bahane edildi Plutonun, uzerindeki buz tabakasi batti goze ilk kez ,gezegen olamaz dendi ona ve verilen tum haklari geri alindi yasaya aykiriligina ragmen.Bir sinif bile verilmedi henuz ona.Pluton ne oldugundan emin ama biz onun ne oldugundan emin degiliz hala...
Pluton yer alti tanirisi anlamina geliyor.O eski ve luzumsuz olan herseyi parcalara boler, yirtar atar ve o parcalaradan yeniyi insa eder.Pluton'da olum yeniden dogmayla, guc kontrolle birlesmistir.Adina layik sekilde yeniden insa ettirecektir Pluton gokyuzundeki yerini.
Hic unutmamali alinan taclar iade edilmistir cogu kez sahibine, hem de torenlerle oncekinden daha gorkemli taclar takilmistir bir sure tactan mahrum kalan baslara.
Plutonun gezegen olmadigindan emin olmasin kimse, bugun aldigimiz statuyu bizden sonrakiler gorkemli torenlerle iade edebilirler cunku ona...
Kucaklayabilsem keske simdi Pluton'u simsiki sarsam kollarimla etrafini, sicakligim eritse uzerindeki tum buzlari.Suya donusse buz, su hayat kaynagi olsa, hayat olan her yer gezegen unvanini hak etmez mi...?

2 comments:

Anonymous said...

walla artık yazcak bişe bulamıorz.resmen yetenek yani.bu yazıyıda çok beğendik.sevcan ablamız olduun için deil,gerçekten beğendiimiz için...:)

Anonymous said...

yazıyı plutona bağlaman çok güzel ve ilginç geldi bana. hele son cümleler beni çok etkiledi.