Sunday, August 13, 2006

ÖZÜ GÖRMEK


Tırtıla bakarken ondaki kelebeği ya da kelebeğe bakarken ondaki tırtılı dusunuyor muyum hıç...

Tırtılı gormek yüzümde bir eksimeye neden olur ve elimde olmadan kasındıgını hissederim tüm vücudumun.Tırtıla takılıp kalır,onun özündekini göremezdim o an ve kim bilir kaç kelebege gebe tırtıla soğuk bakmıştır gözlerim.
Özdekini görememek,sadece gözümün o an gördüğü ile yetinmek benim çoğu zaman sorunum.Necip Fazıl'' herseyi maddede arayanların akılları gözlerindedir,göz ise manada kördür'' diyor.
Manada kör olmak,özdekini görmemek,gözün yanılma payına hiç ihtimal vermeden hem de...Gönül gözü ile görmek ne kadar güç günümüzde,gönül gözünü hiç yormamış olanlar bile var,hayatlarında bir kez olsun onun varlıgını hissetmemiş olanlar... Gönül gözü ile bakmak ÖZ'ü görmek için bakmak demek.
Özü görmek için bakmak tırtıldaki kelebeği görmek demek,pazardaki en şekilsiz elmanın en dogal ve lezzetli elma olduğunu anlamak demek,çirkin ördekteki kuğu görmek demek,mosmor doğan bebeğin aydınlığını görmek demek,kalpteki sevgiyi gözdeki işiltıyı görmek demek.
Sözlerin sadece kısır manalardan oluşmadığını bilmek demek,bazen nefret sozcüğünün bile sevgi barındırabileceğini bilmek demek.En sevimsiz gördüğümüzün içinde en vefalı sevginin olabileceğini bilmek demek.
Kelebeğin kısacık ömrüne takılıp kalmamak demek,ondaki sonsuzlugu görmek demek...
Yaşanan kötü olayların hikmet tarafını görmek demek.Herseyin ÖZ'den geldiğini ve ÖZ'e döneceğini görmek demek ÖZ'ü görmek.

* * *
Kelebeklerin hayatını okurken bugun,okuduğum bir soru takıldı aklıma
Bir kelebeğin ilk isteği ne olabilir?Hep son isteğin nedir sorusuna hazırlıklıdır insan.Peki ya ilk isteğiniz ne olurdu?(ö.ASAF)


4 comments:

Anonymous said...

canim hocam ,OZ'u gormek gorebilmek cok guzel bisey ALLAH'im hepimize tattirsin.benim bir hocam derste bize saatlerimizi sormustu we bizde saatlere bakip cewap wermistik,sonra bize saatlerimizin markasini sordu we hepimizin gozu tekrar saatlerdeydi.iste o zaman hocam;sizler ilk saati sordugumda farkli bi bakisla ikinci kez sordugumda farkli bi bakisla bakisla baktiniz.cunku ozune inmediniz demisti.cewremizdeki herseyede bu sekilde yani 2.sekilde bakmaliyiz we ozu gormeliyiz.ALLAH yar we yardimciniz olsun hocam

pembedeniz said...

cok guzel bır ornek,yanimizda her zaman bizi durtecek birileri olmayabilir.Hep o ikinci içimizde kollamalıyız o nedenle...

emel acar said...

bir şeyi çok merak ettim genelde bulgarcadan bahsediyosunuz bulgar göçmenimisiniz acaba

pembedeniz said...

emel acar;
Evet Bulgaristan göçmeniyim. 1989'da göç ettik Türkiye'ye.